İster bina isterse diğer yapıların güçlendirilmesinde kullanılan bir yöntem olan püskürtme beton, hava basınçlı bir makine ile yüzeye uygulama işlemidir.
Püskürtme Beton Nedir?
R4 Sınıfı polimer modifiyeli , lifli tamir harcı çimento esaslı püskürtme beton sistemidir. Çimento esaslı, silis dumanı ve lif içeren, polimer modifiye, klor geçirgenliği düşük, tek bileşenli, EN1504-3 ‘e göre R4 sınıfı tamir harcıdır.
Püskürtme Beton Nerede Kullanılır
Her türlü betonarme yapının onarımında , Yatay, düşey ve başüstü tamirlerde , İç ve dış mekanda kullanım , Kolon, kiriş ve döşemelerde , Tij deliklerinde kullanılabilir. Kısaca söylemek istersek kullanım alanı oldukça geniş olan püskürtme basınçlı beton yöntemi bir çok yüzeyde kullanılmaktadır.
- KOROZYONA UĞRAMIŞ DONATILAR
- EKSİK DONATILAR
- HASARLI DONATILAR
- FİZİKSEL ETKİYE MARUZ KALMIŞ DONATILAR
- KİMYASAL ETKİYE MARUZ KALMIŞ DONATILAR
- HATALI BETON KESME
- HATALI BETON DÖKÜLMESİ
- DÜŞÜK BETON SINIFI
- SOĞUK DERZ OLUŞMUŞ BETON(Farklı zamanlarda dökülmüş beton)
- YANMIŞ BETON(Sulama yapılmamış ısıya maruz kalmış veya çok soğuk havalarda katkısız dökülen beton)
- *SEGREGASYONLU BETON
- *FİZİKSEL ETKİYE MARUZ KALMIŞ BETON
- *KİMYASAL ETKİYE MARUZ KALMIŞ BETON
- *DEPREMDEN DOLAYI HASAR GÖRMÜŞ BETON
- GÜÇLENDİRME YAPILAN TAŞIYICILAR
- *KOLONLAR
- *KİRİŞLER
- *DÖŞEMELER
- *TEMELLER
- *PERDE DUVARLAR
- *YIĞMA DUVARLAR
- *TAŞ DUVARLAR
Püskürtmeli Beton Uygulamasının Avantajları
Püskürtme beton uygulaması tek bileşenlidir ve yalnızca su ile karıştırılarak kullanılır. Tek bileşenli olması kullanım kolaylığı sağlar. Kıvamı ayarlanabilir. Tiksotropik özelliği ile özellikle düşey ve baş üstü uygulamaları için idealdir. Püskürtmen betonun Mekanik dayanımı yüksektir. Dona ve aşındırı tuzlara karşı dayanıklılığı yüksektir. Uygulama kalınlığı tek katta 30 mm’ye kadar çıkabilir. Korozif ve zehirli değildir. Püskürtmeli beton metodu veya mala ile de uygulanabilir. Düşük geçirimlilik . A1 yanıcılık derecelendirmesi
Onaylar/Standartlar: EN1504-3 R4 Sınıfı gerekliliklerini karşılar
Püskürtmede Beton Yüzey Kalitesi
Püskürtme beton yöntemi uygulanacak yüzeyler temiz, oynak parçacıklardan, toz, kir ve yabancı kaplamalardan(boya vb.) arındırılmış, önceden rutubetlendirilmiş ve sağlam olmalıdır. İyi hazırlanmış ve pürüzlendirilmiş yüzeye aderans astarı uygulaması genellikle gerekmektedir. Aderans astarı gerekli olduğunda fırça ile uygulanır ve kurumadan üstüne tamir harcı uygulanır.
Püskürtme Beton Hazırlama
Uygun temiz bir karıştırma kabına gerekli miktarda su konur. Toz haldeki malzeme yavaşça ve karıştırılarak eklenir. Karıştırma işlemi en az 3 dakika boyunca, çok fazla hava sürüklemeden kaçınmak için düşük devirli (max. 500 dak. / dev.) elektirkli bir karıştırıcı ile yapılır.
Püskürtmeli Beton Nasıl Uygulanır
Püskürtmeli beton uygulanılacak yüzey beton, çelik ve donatılı yüzey olabilir. Bütün yüzeyler için beton ile püskürtme sistemi, uygun olan basınç makineleri ile uygulanabilir. Mala ya da spatula ile de uygulanabilir. Uygulanacak yüzeye astar tabakası fırçayla veya püskürterek uygulanır ve henüz ıslak iken (wet on wet) hazırlanan tamir harcı uygulanmalıdır. 30 mm’den daha kalın tabakalar uygulanacaksa, bir kaç tabaka halinde uygulanmalıdır. Son olarak, harç sertleşmeye başlar başlamaz tahta veya plastik bir malayla yüzey biraz ıslatılarak düzeltilmelidir. Tamir harcı uygulamasından sonra pürüzsüz ve düzgün bir yüzey isteniyorsa, ince tamir harcı veya bitirme harcı uygulanması tavsiye edilir.
Püskürtmeli Beton Makinesi
Basınçlı hava yardımı ile püskürtülen betonun hem homojen hem de ince bir katman olarak yüzeye atılmasını sağlayan makinalardır. Piyasadaki kullanımı yaygın olmasına rağmen taşıma zorluğundan dolayı her alanda kullanım alanı olmamaktadır. Püskürtme beton makinesi kullanılmayan alanlarda uygulamalar mala yoluyla da yapılabilmektedir.
Bina Güçlendirmede Kullanım Alanlarını Bu makalemizde bulabilirsiniz.
Tıklayın..
Köprü Güçlendirmede Kullanım Alanlarını Buradan Okuyabilirsiniz