Apartman Güçlendirme
Apartman güçlendirme, özellikle deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalarda yapılır. Türkiye genelinde, yaşıyor olduğumuz apartmanların bir çoğu 2000 yılı öncesinde yapılmıştır. Eski deprem yönetmeliği ile tasarlanmıştır. Çok önemli olan bu husus bir çok kişi tarafından göz ardı edilmektedir. Bina güçlendirme ile yakın bağlantılıdır.
Bina Güçlendirme yazımızı bu linkten okuyabilirsiniz.
Apartman Güçlendirme Neden Yapılmalı?
Olabilecek ciddi bir deprem sonrasında yaşanılacak kriz , üstesinden gelinemeyecek bir hal alacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Eski apartmanların hepsinde güçlendirme yapılması ön görülür. Apartman güçlendirme ekonomik şartlardan ötürü maliyetli gibi görünse de, apartmanın en alt katlarına yapılacak olan güçlendirme, olası bir deprem sonunda o apartmanın yıkılmasına engel olacaktır.
Apartman Güçlendirme Maliyeti
Apartman güçlendirmede maliyet kat sayısı, daire sayısı, taşıyıcı sayısı gibi kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bütün kat sakinlerini ilgilendiren apartman güçlendirmenin maliyeti, daireler arasında paylaşıldığında göründüğünden daha az maliyetlere çözülecektir. Bu konuda bilinçli olmak yaşam güvenliği açısından büyük önem taşır . Yaşanmış olan İzmir depremi sonrası, apartman sakinlerinin bu konuda daha ilgili olduğu gözlemlenmiştir. Bu düşünce yapısını Türkiye geneline yaymak gerekir.
Apartman Nasıl Güçlendirilir ?
Konusunda uzman olan firmamız, sizler için gerekli tetkikleri yaparak sizlere ekonomik yöntemleri sunacaktır. Apartmanınızın önceden yapılmış olan statik proje ve mimari projelerini belediyelerden ( İzmir Büyükşehir Belediyesi için link) aldıktan sonra güçlendirme alanında uzman olan firmalarla irtibata geçilmesi gerekir. Mühendis ekiplerce kontrol edilen apartmanlar test yapılması olsun, güçlendirme projesi olsun, güçlendirme uygulaması olsun sizlere doğru yolu gösterecektir. Apartmanlar da en çok dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
Taşıyıcılar üzerinde ( Döşeme, Kolon, Kiriş, Perde) çatlak olup olmadığı,
Betonlarda dökülme olup olmadığı,
Demirlerinizde korozyon olup olmadığıdır.
Apartman Güçlendirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Buna benzer belirtiler görürseniz hemen uzman ekipler ile irtibata geçmeniz gerekebilir. Apartmanlarınızda az hasarlı veya orta hasarlı problemler doğru seçilmiş apartman güçlendirme sistemleri ile çözülebilir. Fakat önemli olan hasar olmayan apartmanlar için bu durumun dikkate alınmasıdır. Hasar olmaması tekrar deprem esnasında sorun olmayacak anlamına gelmez. Eski deprem yönetmeliği ile tasarlanan apartmanlarınız, yeni deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde güçlendirilmesi gerekir. Bu işi de uzman güçlendirme alanında kendini geliştirmiş statik büroları yapmaktadır. Apartmanınızda gerekli tetkikler yapıldıktan sonra statik projesine uygun bir şekilde maliyet analizi yapılır. Sizlere en uygun sistem belirlenir. Ülkemizde bir çok alanda yapılan güçlendirme sistemleri, apartmanlarınız içinde çok büyük bir önem taşımaktadır. Huzurlu ve güvende yaşamın tek yolu doğru önlemleri almaktır.
Apartman Takviyeleri Hangi Durumlarda Yapılmalıdır
- KOROZYONA UĞRAMIŞ DONATILAR
- EKSİK DONATILAR
- HASARLI DONATILAR
- FİZİKSEL ETKİYE MARUZ KALMIŞ DONATILAR
- KİMYASAL ETKİYE MARUZ KALMIŞ DONATILAR
- HATALI BETON KESME
- HATALI BETON DÖKÜLMESİ
- DÜŞÜK BETON SINIFI
- SOĞUK DERZ OLUŞMUŞ BETON(Farklı zamanlarda dökülmüş beton)
- YANMIŞ BETON(Sulama yapılmamış ısıya maruz kalmış veya çok soğuk havalarda katkısız dökülen beton)
- *SEGREGASYONLU BETON
- *FİZİKSEL ETKİYE MARUZ KALMIŞ BETON
- *KİMYASAL ETKİYE MARUZ KALMIŞ BETON
- *DEPREMDEN DOLAYI HASAR GÖRMÜŞ BETON
Apartman Güçlendirmesinde Taşıyıcılar
- *KOLONLAR
- *KİRİŞLER
- *DÖŞEMELER
- *TEMELLER
- *PERDE DUVARLAR
- *YIĞMA DUVARLAR
- *TAŞ DUVARLAR