Bina Güçlendirme
Bina güçlendirme, olası bir deprem sırasında bina taşıyıcılarının kırılma ya da kopma yaşamadan önce siz ve sevdiklerinizi korumak, sonrasında da sahibi olduğunuz binanın zarara uğramasını engellemek için taşıyıcıların bazı metotlar ile daha güçlü hale getirilme işlemidir.
Bina Güçlendirme için yapı elemanlarına, güçlendirmeler yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunları saymak gerekirse binaları güçlendirmede öncelikli olan yatay ve düşey taşıyıcıların yük kapasitesini arttırarak güncel deprem yönetmeliğine uygun bina haline getirmektir.
Bina Güçlendirme Taşıyıcıların Önemi
Bina yapısının iç hacmini bozmadan tekrar eski geometrik sekline getirmek için (elyaf sistemi önerilir. ) maliyet açısından en uygun şekilde tasarlamaktır. Eski deprem yönetmeliği ile yapılmış binaların yapısı, yeni deprem yönetmeliğe göre tekrardan tasarlanır. Eski bina yapısının üzerinden alınan beton numuneler laboratuvar test sonuçlarına ve önceden yapılmış mimari proje ve statik projeye göre güçlendirmesinde yapılacak yerlerin tekrar statik projeleri tasarlanır.
Bina Güçlendirme Yöntem Seçimi
Binada güçlendirme yapmayı gerektiren elemanlara hangi yöntemlerle takviye güçlendirme yapılacağı belirlenmiş olur. Bina güçlendirmede bu takviye yapılırken, yapının iç hacmini bozmamak en önemli unsurlardan bir tanesidir. Yeni tasarlanmış bina güçlendirme projesi üzerinden yaklaşık maliyet hesaplanır. En modern sistem olarak gözüken karbon fiber ile bina güçlendirme yöntemi, ülkemizde çok kullanılan bir sistemdir.. Karbon fiber ile güçlendirmenin binalarda bu kadar çok kullanılmasının sebebi uygulamasının kolay ve hızlı olmasıdır.
BİNA GÜÇLENDİRME TEKNİKLERİ
Karbon fiber bina güçlendirmesi, binada bulunan kolon, kiriş vb elemanların geometrik şeklini bozmadan uygulanmasıdır. Karbon fiber ile güçlendirme yapılırken güçlendirme sistemlerinin diğer çözüm yolları da aynı anda kullanılabilir. Bu uygulama sırasında diğer güçlendirme metotlarından da yardım alıp alınmayacağına binanın büyüklüğü, geometrik şekli, binanın konumu, binanın zemini, kullanılan taşıyıcı sistemi gibi bir çok sebebe göre değişiklik gösterebilir. Güçlendirme sırasında kullanılacak sistemi, statik bürolardaki konusunda uzman, bina güçlendirme üzerine çalışmış tecrübeli ve deneyimli mühendislerce yapılmalıdır. Statik büroların, güçlendirme yapılacak sistemin hem dayanıklı hem de en uygun ve en hızlı şekilde çözebilecek doğru uygulama sisteminin seçilmesinde faydası büyüktür. Güçlendirme yapılacak yapıların profesyonel ekiplerce yapılması gereklidir. Ülkemizde bu tarz uygulamalar bir çok kişi için gereksiz ve kolay görülse de deprem kuşağı üzerinde olan ülkemizde bu nedenler ile bir çok can kaybı yaşanmaktadır.
BİNA GÜÇLENDİRMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR
Bina güçlendirme uygulamalarının konusunda tecrübesiz kişiler, deneyimsiz mühendisler, projesiz ve gelişi güzel şekilde yaptırılmaması gereklidir. Konusunda uzmanlaşmış mühendislerden oluşan bina güçlendirme ekipleri, sizlere gerekli olan doğru ve sağlam güçlendirme sistemini en kısa sürede sunarak, sizlere fayda maliyet analizlerini yapacaktır. Siz ve sevdiklerinizin bir deprem anında yaşama tutunmanızı sağlayacak binalar içinde yaşamanız, deprem anında binanızın ayakta kalmasının tek yolu doğru adımları izleyerek binaların taşıyıcı elemanlarına güçlendirme yaptırılmasıdır.
Bu adımları atarken dikkat edilmesi gereken hususlar ;
Yapıların depreme karşı dayanıklı olması için , mevcut taşıyıcıları ( kolon, kiriş, perde, temel, döşeme ) statik açıdan gerekli mukavemetleri sağlaması gerekir.
Yaşadığınız binadaki taşıyıcılar donatı açısından yetersiz olabilir . Bu taşıyıcılar korozyona uğramış, beton kalitesi düşük ya da betonları hasar görmüş olabilir. Bunların haricinde beton dökülmesi esnasında soğuk derz oluşumu gerçekleşmiş veya segregasyon olmuş olabilir. Böyle durumlarda binalarınızın profesyonel ekiplerce güçlendirme yapılması gerekir.
Siz ve sevdikleriniz olası depremlerden zarar görmemek için harekete geçin…
Köprü Güçlendirme yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.